Schema herstel burnout

Herstel van een burn-out: Geen standaardschema, Wel structuur

Persoonlijk ben ik van mening dat er geen universeel schema bestaat dat iedereen naar het herstel van een burn-out leidt. Elke persoon is uniek, en dus ook de weg naar herstel. Wat voor de één werkt, kan voor de ander minder effectief zijn. 

Geschreven door Ronald Ram

Het structureren van je dag- en weekplanning van groot belang om tot rust te komen.

Echter, ongeacht de individuele verschillen, is het structureren van je dag- en weekplanning van groot belang om tot rust te komen, en daarmee een fundament voor herstel te creëren.

Het aanbrengen van structuur in je leven tijdens een periode van intense stress of tijdens het herstel van een burn-out is als het vinden van een anker in roerige tijden. Een duidelijke weekplanning of een overzichtelijke dagindeling kan je helpen je week inzichtelijker te maken. Dit creëert rust en structuur, en zorgt voor een houvast in je week. Juist bij stress en burn-out is het belangrijk dat je niet elke dag opnieuw hoeft uit te vinden hoe je deze door gaat komen.

Heb jij behoefte aan meer inzicht in hoe je jouw week kunt indelen om dat constante gestreste gevoel aan te pakken? Of ervaar je een burn-out en wil je stap voor stap leren hoe je je tijd en energie beter kunt indelen? Lees dan verder en ontdek hoe je aan de slag kunt gaan met het creëren van jouw persoonlijke weekplanner.

Een weekschema geeft structuur

Structuur is onmisbaar als je kampt met veel stress of een burn-out. Het is de sleutel tot het creëren van rust die noodzakelijk is voor herstel. Een goed doordachte planning helpt je om overzicht te houden over je activiteiten en energie. Je ziet duidelijk wanneer je tijd voor jezelf moet nemen, en je leert om je energie te doseren.

Niet constant piekeren

Stress kan veroorzaakt worden door een hoofd vol met gedachten over alles wat je moet doen of niet mag vergeten. De structuur van een weekplanning kan een verademing zijn. Je hoeft niet constant na te denken en te piekeren over wat je allemaal moet doen. Je plant wat moet gebeuren en vertrouwt op je schema. Wanneer je deze planning een tijdje volhoudt, zal je merken dat zowel je hoofd als je lichaam zich meer gaan ontspannen.

Ritme in het slapen

Een vast slaapritme is cruciaal. Door op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan, leer je je lichaam wanneer het tijd is om te rusten en actief te zijn. Neem je slaaptijden op in je planning. Een avondritueel, zoals het vermijden van schermen voor het slapengaan, kan ook bijdragen aan een betere nachtrust.

Dagschema bij stress en burn-out

Regelmaat in je eetmomenten is ook belangrijk. Plan je maaltijden en tussendoortjes op vaste tijden om schommelingen in je bloedsuikerspiegel – en daarmee in je energieniveau – te voorkomen. Zo’n routine biedt rust en houvast. Een weekplanning biedt inzicht in hoe je je energie besteedt. Je begrijpt beter waarom je je soms opgebrand voelt en op andere dagen meer energie hebt. Je leert momenten van rust in te plannen wanneer je deze het hardst nodig hebt.

Het maken van een weekschema of een dagischema is een proces dat je helpt om je leven te balanceren. Begin met het plannen per dag en breid dit uit naar een weekplanning zodra je inzicht krijgt in je energieniveaus. Reflecteer dagelijks op je planning en stel deze bij waar nodig. Dit helpt om teleurstelling te voorkomen en bevordert een gevoel van controle en balans.

Plan vaste rustmomenten in en stel prioriteiten. Begin met de meest belangrijke taken en bouw je schema langzaam uit. Reflecteer op wat goed gaat en wat aanpassing behoeft. Zo werk je gestaag aan minder stress en dit bevorderd je herstel.

Schema herstel burnout

“Geen standaarschema, wel structuur”

De 4 tips bij het opstellen van een Schema herstel Burn-out:

Plan vaste rustmomenten

Het is essentieel om vaste rustmomenten in je dag in te bouwen. Deze momenten zijn je ankerpunten waarop je kunt vertrouwen, waar je even alles loslaat en oplaadt. Het kan al zo simpel zijn als een kwartiertje met een kop thee op de bank zitten of een korte wandeling maken. Dit zijn jouw momenten van herstel, die onmisbaar zijn om de balans te bewaren.

Bepaal je prioriteiten

Wat zijn de taken die echt moeten gebeuren? In de beginfase van je burn-out herstel kan dat beperkt blijven tot basisactiviteiten zoals douchen en eten. Wees trots op elk behaald doel, hoe klein ook. Naarmate je herstel vordert, kun je langzaam meer activiteiten in je planning opnemen, maar prioriteer altijd je gezondheid en welzijn.

Reflecteer en pas aan

Aan het eind van elke dag of week is het goed om terug te kijken. Hoe heb je je gevoeld? Wat ging goed en wat kan beter? Door reflectie krijg je inzicht in wat werkt voor jou en wat niet. Pas je planning hierop aan om je herstel te bevorderen en stress te verminderen.

Minder stress met een weekplanning

Een duidelijke en goed doordachte weekplanning kan wonderen doen voor je gemoedsrust. Het helpt je om een balans te vinden tussen activiteit en rust en geeft je de controle terug over je leven. Neem de tijd om je week zo te plannen dat er ruimte is voor onvoorziene omstandigheden en wees flexibel. Het gaat er niet om dat je je aan een strikt schema houdt, maar dat je een houvast hebt dat bijdraagt aan je herstel.

Zet de eerste stap vandaag

Wil je weten hoe het met jouw metale gezondheid gesteld is? Niet meer weg kijken van jouw situatie?

Veel gestelde vragen

Hoelang moet je rust nemen bij een burn-out?

De tijd die nodig is om te rusten bij een burn-out varieert sterk per persoon. Het is een proces dat weken, maanden of zelfs langer kan duren. Het is cruciaal om te luisteren naar je lichaam en niet te snel weer aan de slag te gaan.

Wat moet ik niet doen bij een burn-out?

Bij een burn-out is het belangrijk om niet te:

 1. Doorgaan met dezelfde werkroutine die tot de burn-out heeft geleid.
 2. Te snel weer aan het werk gaan zonder voldoende hersteld te zijn.
 3. Te veel hooi op je vork nemen; stel realistische verwachtingen.
 4. Negatieve zelfpraat hanteren; wees vriendelijk voor jezelf.
 5. Sociale steun afwijzen; praat met vrienden, familie of professionals.
 6. Alcohol of drugs gebruiken als ontsnappingsmechanisme.
 7. Fysieke activiteit volledig vermijden; lichte activiteit kan juist bevorderlijk zijn.

Hoe kan ik het beste een schema herstel burn-out maken?

Bij het maken van een herstelschema voor een burn-out kun je de volgende stappen overwegen:

 1. Start met Reflectie: Reflecteer op wat je energie geeft en wat energie kost.
 2. Prioriteiten Stellen: Bepaal wat echt belangrijk is voor je dagelijkse leven en herstel.
 3. Rustmomenten Inplannen: Zorg voor voldoende rustmomenten en slaap.
 4. Activiteiten Doseren: Begin met kleine, behapbare activiteiten en bouw langzaam op.
 5. Flexibiliteit Behouden: Wees bereid om je schema aan te passen als je je op een dag minder goed voelt.
 6. Ondersteuning Zoeken: Overweeg professionele hulp bij het opstellen en volgen van je herstelschema.
 7. Evaluatiemomenten Inbouwen: Stel wekelijkse evaluatiemomenten in om je voortgang te beoordelen en waar nodig aanpassingen te doen.

Onthoud dat herstel van een burn-out tijd en geduld vereist. Een goed herstelschema is flexibel en aangepast aan jouw persoonlijke behoeften en grenzen.