Ondernemers en burn-out: Hoe geluk en succes samenkomen

In een wereld waarin mentale gezondheid steeds belangrijker wordt, staan ondernemers voor de uitdaging om zakelijk succes te behalen zonder zichzelf te verliezen in de strijd.

Geschreven door Ronald Ram

Burn-out en stress zijn veelvoorkomende problemen, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat ondernemers mogelijk enkele waardevolle lessen hebben voor het vermijden van burn-out en het vergroten van hun eigen geluk. Deze grootschalige studie, uitgevoerd door UvA-hoogleraar Entrepreneurship Martin Obschonka en zijn team, onderzocht het verband tussen ondernemerschap en burn-out. De resultaten werpen een nieuw licht op de psychologie van ondernemers en hoe zij zich lijken te wapenen tegen burn-out. Laten we dieper ingaan op deze fascinerende bevindingen en ontdekken wat we kunnen leren van ondernemers om ons eigen welzijn te verbeteren.

Studie naar ondernemerschap en burn-out

De eerste grootschalige studie naar ondernemerschap en burn-out biedt inzichten die ons begrip van de relatie tussen werk en welzijn veranderen. Ondernemers, vaak gezien als workaholics, blijken niet noodzakelijkerwijs meer risico te lopen op een burn-out dan werknemers in loondienst. Sterker nog, het risico lijkt zelfs kleiner te zijn voor ondernemers, dankzij wat onderzoekers noemen ‘positieve werkverslaving’.

De studie onthult dat ondernemers minder dagelijkse werkstress ervaren dan werknemers in loondienst, ondanks de constante druk van het runnen van een bedrijf. Dit kan deels te wijten zijn aan de hogere mate van persoonlijke werkautonomie die ondernemers genieten. Deze autonomie stelt hen in staat om werkgerelateerde stressoren beter te beheersen en te verminderen.

Mínder risico op burn-out

Opvallend is dat ondernemers niet alleen minder risico lopen op burn-out, maar ook gelukkiger en tevredener zijn met hun werk. Het ondernemerschap lijkt hen niet alleen meer energie te geven, maar ook een positievere gemoedstoestand te bevorderen. Deze bevindingen suggereren dat ondernemerschap niet alleen zakelijk succes oplevert, maar ook persoonlijke voldoening en welzijn.

Interessant is ook dat ondernemers met een eenmanszaak, zonder personeel, het minste risico lopen op een burn-out. Echter, wanneer ze hun bedrijf uitbreiden en personeel aannemen, neemt het risico op burn-out toe. Bewustwording van dit feit is van cruciaal belang, zowel voor ondernemers zelf als voor hun werknemers.

Strategieën

1. Werkautonomie benutten: Een belangrijk aspect van het ondernemerschap is de vrijheid om beslissingen te nemen en de koers van het bedrijf te bepalen. Dit leidt tot verminderde werkstress. Zelfs in loondienst kunnen werknemers streven naar meer autonomie in hun taken en verantwoordelijkheden, wat hun werkervaring kan verbeteren.

2. Stressmanagement prioriteren: Ondernemers begrijpen het belang van stressmanagement en zelfzorg. Dit omvat het nemen van pauzes, meditatie, en het vinden van manieren om te ontspannen. Het is essentieel om stress te herkennen en effectieve strategieën toe te passen om ermee om te gaan.

3. Balans bewaren: Ondernemers beseffen het belang van een gezonde balans tussen werk en privéleven. Het is van vitaal belang om tijd vrij te maken voor ontspanning, familie en hobby’s. Dit draagt bij aan een positieve gemoedstoestand en voorkomt uitputting.

4. Risico’s bewust beheren: Bij het uitbreiden van een bedrijf en het aannemen van personeel moeten ondernemers zich bewust zijn van de toenemende verantwoordelijkheden en risico’s. Het implementeren van effectief personeelsbeheer en ondersteuningssystemen kan helpen om de druk te verminderen.

5. Een ondernemende mindset aannemen: Zelfs als je niet in de ondernemerssector werkt, kun je een ondernemende mindset ontwikkelen. Dit omvat het nemen van initiatief, creatief denken en het streven naar innovatie in je werk. Het kan helpen om werk interessanter en bevredigender te maken.

Ik was getuige

Als burn-out coach ben ik getuige geweest van de uitdagingen waarmee zowel ondernemers als werknemers worden geconfronteerd. De bevindingen van deze studie benadrukken het belang van zelfzorg en het creëren van een gezonde balans tussen werk en privéleven.

Ik heb gezien hoe ondernemers die actief werken aan stressmanagement en hun eigen welzijn, niet alleen zakelijk succes behalen, maar ook persoonlijke voldoening vinden. Het is inspirerend om te zien hoe zij profiteren van de positieve psychologische effecten van hun werk.

Tegelijkertijd ben ik me bewust van de uitdagingen die gepaard gaan met het runnen van een bedrijf en het managen van personeel. Bewustwording van de mogelijke risico’s en het implementeren van strategieën om deze te beheren, is van cruciaal belang om burn-out te voorkomen.

Als burn-out coach moedig ik zowel ondernemers als werknemers aan om aandacht te besteden aan hun mentale gezondheid. Het leren van de lessen die ondernemers bieden, zoals het omarmen van werkautonomie en het prioritiseren van stressmanagement, kan een positieve impact hebben op ieders welzijn.

 

Om burn-out te vermijden en geluk te vergaren,
is het belangrijk om enkele tools
en praktische benaderingen te overwegen:

Stel duidelijke grenzen

Of je nu een ondernemer bent of in loondienst werkt, het is essentieel om grenzen te stellen tussen werk en privéleven. Communiceer je behoeften aan jezelf en anderen en respecteer deze grenzen.

Stressmanagementtechnieken

Leer effectieve stressmanagementtechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en mindfulness. Deze tools kunnen je helpen om stress te verminderen en veerkracht op te bouwen.

Zelfreflectie

Neem regelmatig de tijd om te reflecteren op je eigen welzijn. Identificeer eventuele tekenen van stress en zoek naar manieren om deze aan te pakken voordat ze zich ophopen.

Ondersteuning zoeken

Aarzel niet om hulp te zoeken bij een professionele coach of therapeut als je merkt dat stress en burn-out symptomen toenemen. Ze kunnen waardevolle begeleiding bieden.

Het onderzoek naar ondernemerschap en burn-out biedt hoopvolle perspectieven voor iedereen die streeft naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Het benutten van de lessen van ondernemers, zoals het cultiveren van werkautonomie en het prioriteren van stressmanagement, kan ons helpen om burn-out te vermijden en ons eigen geluk te vergroten. Of je nu een ondernemer bent of in loondienst werkt, de inzichten van deze studie kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je welzijnsstrategie. Laten we streven naar een wereld waarin zakelijk succes en persoonlijk welzijn hand in hand gaan, en waarin we de lessen van ondernemers omarmen voor een gelukkiger en gezonder leven.

Dit artikel is gebaseerd op het onderzoek “Ondernemerschap en Burn-out: Een Grootschalige Studie” gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift ‘Journal of Business Venturing’. Het onderzoek is uitgevoerd door UvA-hoogleraar Entrepreneurship Martin Obschonka en collega’s. Het is beschikbaar op DOI: 10.1016/j.jbusvent.2022.106272 (online prepublicatie op 13 december 2022).