burn-out

Burn-out: Als stress te veel wordt

Als ondernemer bevind je je vaak in een situatie van constante druk en uitdagingen. Of het nu gaat om problemen binnen je onderneming of persoonlijke tegenslagen, deze zaken kunnen zich opstapelen.

Geschreven door Ronald Ram

Wanneer je als ondernemer te lang doorgaat met het hanteren van stress en spanning, die je draagkracht te boven gaan, loop je het risico op overspannenheid of zelfs een burn-out.

 Voel je dat het steeds moeilijker wordt om alles wat met je onderneming en je persoonlijk leven te maken heeft te managen, en kamp je met stresssymptomen? Dan is het de hoogste tijd om nu actie te ondernemen. Ook al voel je je alleen weet dat je niet de enige bent.

Wat is een burn-out bij ondernemers?

Wat betekent een burn-out voor een ondernemer? Een burn-out bij ondernemers is vaak het gevolg van langdurige stress en druk gerelateerd aan het ondernemerschap. Als je over een langere periode meer van jezelf vergt dan wat realistisch en haalbaar is, kun je overbelast raken. Dit leidt tot lichamelijke en geestelijke uitputting, waarbij het overzicht en de controle over zowel je zakelijke als persoonlijke leven verminderen. Dit heeft niet alleen mentale gevolgen maar manifesteert zich ook fysiek.

 Het idee dat burnout klachten alleen bij werknemers voorkomen is onjuist; ook ondernemers zijn hier vatbaar voor. Deze klachten kunnen ontstaan door aanhoudende zakelijke stress, maar ook door persoonlijke uitdagingen en ingrijpende gebeurtenissen in het privéleven. Vaak is het de combinatie van deze factoren die voor een ondernemer te overweldigend wordt.

 Chronische stress, overspannenheid en burn-out bij ondernemers

Stress is een normaal onderdeel van het leven, en zeker in het ondernemerschap. In stressvolle momenten verhoogt je hartslag, krijgen je hersenen, hart en spieren meer zuurstof, en maakt je lichaam suikers vrij voor extra energie. Dit maakt dat je kunt presteren, en in extreme gevallen zelfs overleven. Dit is een gezonde vorm van stress, mits je daarna weer tot rust komt.

Echter, wanneer stress overheerst in je leven, vooral als ondernemer, wordt het problematisch. Je lichaam blijft dan in een constante staat van paraatheid, zonder tijd voor herstel. Dit constante stressniveau noemen we chronische stress. Langdurige blootstelling hieraan kan leiden tot overspannenheid, ook bekend als surmenage. Duurt dit langer dan een half jaar, met dagelijks stressklachten, dan kan dit resulteren in een burn-out.

Bij een burn-out zijn zowel je fysieke als mentale energiereserves uitgeput. De energie die je voorheen uit koffie, pijnstillers en wilskracht haalde, volstaat niet meer. Zelfs de meest simpele taken worden een grote uitdaging. Het is cruciaal om dan een stap terug te doen, de stress te verminderen en professionele hulp te zoeken.

Voel je je niet overbelast, maar eerder onderbelast en herken je toch symptomen die lijken op een burn-out? Mogelijk ervaar je een bore-out. Lees Meer

burn-out

Herstel van burn-out met beweging en balans: Jouw route naar vernieuwde energie en mentale kracht.

Oorzaken van een Burn-out bij ondernemers

Burn-outklachten bij ondernemers komen vaak voort uit een disbalans tussen stress en herstel: je verliest meer energie dan je opbouwt. Er zijn diverse oorzaken die kunnen leiden tot langdurige stress en uiteindelijk een burn-out, zoals:

 • Werkgerelateerde stress
 • Perfectionisme
 • Leefsituatie
 • Persoonlijke karaktereigenschappen
 • Invloeden vanuit de omgeving
 • Overmatige fysieke belasting
 • Sociale problematiek
 • Chronische ziekten
 • Onzekerheden
 • Negatief zelfbeeld

Bewustwording van de factoren die bij jou excessieve stress veroorzaken, is een belangrijke stap om ernstige burnoutklachten te voorkomen of vroegtijdig te herkennen. Hier lichten we verschillende oorzaken toe.

Ben Ik overspannen of heb ik een burn-out?

Zowel overspannenheid als een burn-out ontstaan door te veel spanning en stress, en de symptomen kunnen op elkaar lijken. Er zijn echter belangrijke verschillen tussen deze twee toestanden.

 Het grootste verschil zit in de duur van de klachten. Overspannenheid is een kortere periode van intense stress, terwijl een burn-out gekenmerkt wordt door een langere periode van stressklachten, die minimaal zes maanden aanhouden. Als je niet adequaat herstelt van overspannenheid, kan dit overgaan in een burn-out.

Daarnaast is er bij een burn-out sprake van een grotere mate van mentale uitputting. Dit houdt in dat je meer moeite hebt om je te concentreren, dingen te onthouden en over het algemeen je aandacht ergens bij te houden. Deze mentale uitputting is bij een burn-out intenser dan bij overspannenheid.

Wat te doen bij een burn-out als ondernemer?

Voel je je emotioneel en lichamelijk opgebrand? Het is essentieel om hier direct actie op te ondernemen. Hoe langer je wacht, hoe meer energie het herstel zal kosten en hoe langer het zal duren voor je je weer sterk voelt. Voorkomen is beter dan genezen, dus neem de eerste tekenen van burnout klachten serieus.

Onderschat ook als ondernemer het risico van een burn-out niet. Een burn-out lost zichzelf niet op. Herstel vereist een actieve benadering met voldoende ontspanning, het aanpakken van stressfactoren en het leren maken van andere keuzes. Onze gespecialiseerde coaches kunnen je hierbij ondersteunen.

 

Zet de eerste stap vandaag

Wil je weten hoe het met jouw metale gezondheid gesteld is? Niet meer weg kijken van jouw situatie?

Burn-out door werkdruk

Werkgerelateerde stress is een veelvoorkomende oorzaak van burn-outs. Als ondernemer kun je te maken krijgen met aanhoudende hoge werkdruk of stressvolle situaties met collega’s of klanten. Wanneer deze situaties langdurig aanhouden, kan dit overweldigend worden. Door verminderde energie doe je minder vaak leuke dingen, waardoor je nog meer focust op het werk, terwijl daar juist de stress vandaan komt. Dit kan leiden tot uitputting en, indien onopgelost, tot een burnout.

Symptomen van een Burn-out bij Ondernemers

Bij een burn-out nemen diverse stressklachten toe totdat je fysiek en emotioneel uitgeput bent. De symptomen en het verloop van een burn-out verschillen per persoon. Hoe herken je de tekenen van een burnout? We onderscheiden psychische en lichamelijke klachten.

Psychische Symptomen van een Burn-out

De mentale signalen van een burn-out kunnen zijn:

 • Geheugen- en concentratieproblemen
 • Besluiteloosheid
 • Onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen
 • Laag zelfbeeld, jezelf kleineren
 • Somberheid en neerslachtigheid
 • Een opgejaagd gevoel
 • Wantrouwen
 • Angst- en paniekklachten
 • Cynisch reageren, afstand voelen tot werk of gezin
 • Emotionele instabiliteit, snel huilen
 • Piekeren, een hoofd vol negatieve gedachten
 • Prikkelbaarheid, snel geïrriteerd of gefrustreerd
 • Rusteloosheid, moeite met ontspannen
 • Verminderd plezier en levenslust

Lichamelijke Symptomen

De fysieke signalen van een burn-out kunnen zijn:

 • Uitputting
 • Hoofd- en nekpijn
 • Spierpijn, gespannen schouders
 • Oorsuizen
 • Misselijkheid
 • Maag- en buikpijn
 • Versnelde hartslag en hartkloppingen
 • Hoge ademhaling, tot hyperventilatie
 • Verhoogde bloeddruk
 • Duizeligheid, zwakte
 • Benauwdheid
 • Slapeloosheid
 • (Chronische) vermoeidheid
 • Vaak grieperig of verkouden
 • Overmatig zweten of trillen

 

In gedrag kan burnout zich uiten in zaken als uitstellen, afzondering, te laat komen, meer conflicten, verhoogd gebruik van middelen zoals roken en alcohol, veranderingen in eetpatroon en zenuwtics zoals nagelbijten. Zowel emotioneel als lichamelijk ben je gevoeliger.

Word je moe wakker en lijkt opstaan te zwaar? Voelen alledaagse taken, zoals de was doen, overweldigend? Of heb je geen energie meer voor activiteiten die je normaal wel aankon? Dit zijn serieuze signalen. Tijdige herkenning van een (beginnende) burn-out is cruciaal om verergering te voorkomen. Neem je klachten serieus en houd ze goed in de gaten. Verwacht niet dat symptomen vanzelf overwaaien; veelal is dat niet het geval. lees meer

 

Behandeling van gerelateerde klachten voor Ondernemers

Onze coaches zijn deskundig in het behandelen van stress- en burnout klachten. Zij kunnen je ondersteunen bij het verminderen van de spanning en onrust die je als ondernemer ervaart. Er is zelfs mogelijkheid voor een afspraak in de komende week. Benieuwd hoe wij samen aan je herstel gaan werken? Neem een kijkje op onze pagina over burnout behandeling voor meer informatie over het herstelproces. Of maak direct een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Onze aanpak

Bij het herstel van een burnout hanteren wij van deondernemerburnout.nl een fysiologische benadering, waarbij beweging een sleutelrol speelt. Lichamelijke activiteit is meer dan een middel om fit te blijven; het is essentieel voor het herstel en behoud van mentaal welzijn, vooral voor ondernemers met burn-outklachten.

Beweging helpt effectief bij het verminderen van stress. Fysieke activiteiten zoals wandelen, joggen, zwemmen of yoga verlagen direct de niveaus van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Tegelijkertijd stimuleren ze de aanmaak van endorfines, de natuurlijke ‘feel-good’ hormonen van het lichaam. Deze hormonale veranderingen verminderen het algehele stressniveau en bevorderen een gevoel van welbevinden en ontspanning.

Een ander cruciaal voordeel van beweging in het herstelproces is de verbetering van de slaapkwaliteit. Regelmatige lichaamsbeweging bevordert een diepere en meer herstellende slaap, wat fundamenteel is voor het herstel van een burnout. Een goede nachtrust is van groot belang voor zowel de fysieke als mentale gezondheid en helpt bij de regeneratie van lichaam en geest, zodat je klaar bent voor de uitdagingen van een nieuwe dag.

Ten slotte verbetert beweging de algehele fysieke conditie, wat resulteert in meer energie en vitaliteit. Dit is vooral belangrijk voor ondernemers, die vaak lange dagen maken en een hoge mate van mentale alertheid nodig hebben. Onze aanpak biedt dus concrete voordelen voor de bezoeker: vermindering van stress, verbetering van de slaapkwaliteit en verhoging van de algehele energie en vitaliteit.

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen overspannenheid en een burn-out?

Overspannenheid is een kortere periode van intense stress, terwijl een burn-out wordt gekenmerkt door langdurige stressklachten van minimaal zes maanden. Bij een burnout is er vaak sprake van grotere mentale uitputting.

Hoe kan beweging helpen bij het herstel van een burn-out?

Beweging verlaagt de stresshormonen zoals cortisol en adrenaline, verhoogt de productie van endorfines (feel-good hormonen), verbetert de slaapkwaliteit en verhoogt de algehele fysieke conditie, wat leidt tot meer energie en vitaliteit.

Wat zijn veelvoorkomende symptomen van een burn-out?

Symptomen van een burnout omvatten geheugen- en concentratieproblemen, besluiteloosheid, laag zelfbeeld, somberheid, vermoeidheid, spierpijn, slaapproblemen, en veranderingen in gedrag zoals uitstellen en isolatie.

Kan iedereen een burn-out krijgen?

Ja, iedereen kan een burnout krijgen. Het is niet beperkt tot specifieke beroepen of levensstijlen. Factoren zoals werkgerelateerde stress, perfectionisme, en persoonlijke omstandigheden kunnen allemaal bijdragen.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een burn-out heb?

Het is belangrijk om je klachten serieus te nemen en professionele hulp te zoeken. Onze coaches kunnen je ondersteunen met gespecialiseerde behandelingen en strategieën om je stressniveau te verlagen en te werken aan herstel.

Praat over je signalen

Heb je het idee dat er iets speelt? Praat met een van onze coaches en kom achter je signalen en symptomen.

Aanmelden voor 'Wandel je me?'

2 + 11 =